Vipassana-Amersfoort

TOT HET HART KOMEN...

Inzichtmeditatie

Innerlijke vrijheid is een sleutelbegrip in de Vipassana. Wat begint met kalmte en ontspanning, kan door regelmatige oefening groeien tot pad van helder bevrijdend inzicht...

MEER OVER Vipassana
ELKE MAANDAG

Amersfoort

De maandagavond staat open voor de doorgaande groep meditatoren. Iedereen met enige ervaring zoals een basiscursus of zen is van harte welkom.

TIJD 19.45 - 22:00
LOCATIE Aloysiusschool, Dupontplein 14
DATA Zie agenda
CONTACT vipassana @ paulboersma.nl

Extra lessen
Op 1 en 8 juli zijn er nog 2 extra lessen bij Titia de Graaf in Leusden. Er is beperkte ruimte. E-mail vooraf: info@titiayoga.nl 

Vipassana CURSUS 2019

Leren mediteren?

De eerstvolgende basiscursus Vipassana start op 9 oktober. Inschrijven is nu al mogelijk.
De cursus is geschikt voor iedereen, met of zonder meditatie-ervaring, maar ook als 'opfris-cursus'. Op 8 woensdagavonden krijg je een grondige...   LEES VERDER

KOSTEN € 125,-
LOCATIE  Aloysiusschool, Dupontplein 14 Amersfoort
DATA Vanaf 9/16/30 okt. 6/13/20/27 nov. 4 dec.
CONTACT  vipassana @ paulboersma.nl

 

29 SEPT. & 17 NOV.

Meditatie-zondagen 2019

Dit najaar zijn er weer twee zondagen in de Aandachtsmederij. De eerste (27 sept.) gaat over Geduld en zondag 17 nov. gaat over Waarheidsliefde. De dag bestaat verder uit een combinatie van (begeleide) loop- en zitmeditatie en is inclusief vegetarische lunch. Er zijn matjes en kussens aanwezig.

THEMAGeduld / Waarheidsliefde
TIJD 09:45 tot ca. 17:30
KOSTEN € 25,- + Dana (Vrije gift)
LOCATIE De Aandachtsmederij, Paulus Borstr. 37 Amersfoort
DATA 29 Sept. / 17 Nov.
CONTACT   Annelies Weijschedé:
vipassana @ paulboersma.nl

AGENDA AMERSFOORT

September

Ma02Meditatie avond
Ma09Meditatie avond
Ma16Meditatie avond
Ma23Meditatie avond
Zo29Meditatie zondag
Ma30Meditatie avond

 

Oktober

Ma07Meditatie avond
Woe09Basisicursus 1/8
Ma14Meditatie avond
Woe16Basisicursus 2/8
Ma21Meditatie avond
Ma28Meditatie avond
Woe30Basisicursus 3/8

 

November

Ma04Meditatie avond
Woe06Basisicursus 4/8
Ma11Meditatie avond
Woe13Basisicursus 5/8
Zo17Meditatie zondag
Ma18Meditatie avond
Woe20Basisicursus 6/8
Ma25Meditatie avond
Woe27Basisicursus 7/8

 

December

Ma02Meditatie avond
Woe04Basisicursus 8/8
Ma09Meditatie avond
Ma16Meditatie avond

3 - 8 nov 2019

Interreligieuse retraite

Wie Vipassana-meditatie beoefent, wordt soms niet alleen geïnspireerd door het boeddhisme, maar ook door andere spirituele stromingen. Herken je je daarin, dan is deze stilteretraite olv. Jotika Hermsen, Paul Boersma en Inez Roelofs voor jou bedoeld.

Meer info op de site van: Sangha Metta

Vipassana AMERSFOORT

Contact

Heb je vragen over de meditatie-activiteiten in Amersfoort? Mail dan naar: vipassana@PaulBoersma.nl

Bij afwezigheid van Paul wordt deze mail beantwoord door Annelies Weijschedé en/of Job Burgers

Paul's privé contactgegevens
E-mail: info@paulboersma.nl
Telefoon: 035 - 685 7880


LANDELIJKE STICHTING

SIM

De Stichting Inzichts Meditatie bevordert de beoefening van de Vipassana meditatie binnen Nederlands taalgebied. De SIM heeft een open karakter; deelname aan activiteiten zoals retraites, is vrij voor iedere geïnteresseerde.

Voor een overzicht van alle Vipassana retraites en de vele centra in Nederland zie SIMsara.nl


BOEKEN VAN PAUL BOERSMA

Eenheid der religies

Rondom thema's uit de innerlijke eenheid der religies, Soefisme en Boeddhisme zijn de afgelopen jaren meerdere vertalingen van mijn hand verschenen bij uitgeverij Synthese.

ZIE HIER DE BOEKEN VAN PAUL BOERSMA


Paul Boersma

OVER PAUL BOERSMA

Mijn aanraking met Vipassana

De kennismaking in 1981 met de Vipassana meditatie was voor mij een openbaring en deed mij vanuit een geheel andere basis leven. Er volgden regelmatig retraites met leraren uit oost en west: vooral bij de Thaise in Nederland woonachtige monnik Mettavihari († 2007). Later is gebleken dat hij de monnikstitel niet verdiende, maar ik ben hem veel dank verschuldigd.

Andere leraren waren Eerwaarde U Rhewatta Dhamma, een Birmese monnik in Birmingham [† 2004] Eerwaarde U Janaka een Birmese monnik op tournee in Nederland en Christina Feldman & Christopher Titmuss (2 Engelsen die in Azië in de leer waren geweest).

Ik was behulpzaam bij het opbouwen van het Vipassana-centrum in Groningen samen met Frits Koster en vele anderen. Van 1995 tot 2002 heb ik een rol gehad in de organisatie en het onderricht bij Buddhavihara/Sangha Metta in Amsterdam, de oorspronkelijke plek van Mettavihari. Aansluitend ben ik begonnen met Vipassana-cursussen Amersfoort en zijn daar nu wekelijkse activiteiten. Verder ben ik gastdocent bij de Dhammaverdiepingscursus van de SIM en leraar op de Yoga en Vedanta docentenopleiding in Doorn.

Eenheid der religies Rondom thema's uit de innerlijke eenheid der religies, Soefisme en Boeddhisme zijn de afgelopen jaren meerdere vertalingen van mijn hand verschenen bij uitgeverij Synthese.

ZIE HIER DE BOEKEN VAN PAUL BOERSMA

Meditatie basiscursus

LEREN MEDITEREN

Basiscursus Vipassana najaar 2019

Deze basiscursus is een grondige inleiding in de Vipassana meditatietechniek waarin je de afzonderlijke bestanddelen van de meditatieve houding leert kennen. Ook de boeddhistische achtergrond van de meditatie komt ter sprake. Het accent ligt duidelijk op de oefenpraktijk. De cursus wordt gegeven door Paul Boersma en Job Burgers.

De cursus vormt een basis om zelfstandig verder te kunnen oefenen. Als je één avond niet kunt, is dat geen belemmering voor een succesvol verloop. Bij twee avonden missen, raden we een volgende/andere basiscursus aan.

TIJDEN19.45 - 22:00
KOSTEN € 125,-
LOCATIE Aloysiusschool, Dupontplein 14 Amersfoort
DATA 9/16/30 OKT, 5/13/20/27 NOV, 4 DEC
CONTACTvipassana@paulboersma.nl

 


Over Vipassana meditatie

KORTE BESCHRIJVING

Wat is Vipassana meditatie?

Er zijn antwoorden mogelijk op verschillende niveaus. Op het uiterlijke vlak is het een meditatietechniek, die gebaseerd is op de vroegste leringen van het Boeddhisme, bewaard gebleven in het Theravada Boeddhisme van o.a. Sri Lanka, Birma en Thailand. Het is de kern van het Boeddhisme, waarvan de Zen een latere vormgeving is.

Er bestaan verschillende vormen van Vipassana, die onderling licht afwijken. Wij volgen de Mahasi Sayadaw methode, die ook gevolgd wordt in bijvoorbeeld de Insight Meditation Society [1] in de Verenigde Staten. De methode van S. N. Goenka is anders, o.a. door gebruik van diepere concentratie en achterwege laten van loopmeditaties.

Mahasi Sayadaw was een Birmese monnik, die de nieuwe spiritualiteit in Birma inleidde, welke vervolgens in Thaise kloosters werd verspreid. Dat de meditatie in het klassieke Boeddhisme centraal staat betekent dat ze gezien wordt als een weg naar verlichting. In het westen legt men de lat meestal minder hoog en ligt de nadruk op de vele heilzame gevolgen die kunnen optreden ver voor een eventuele laatste bevrijding. Ik noem slechts enkele bevrijdingen:

  • grotere kalmte
  • meer begrip voor anderen
  • betere omgang met mensen
  • grotere spontaniteit
  • duidelijker stellen van eigen prioriteiten, enz.enz.