Paul Boersma   Vipassana Meditatie Amersfoort & Hilversum
Mededelingen
1 december 2017


De wereld hoeft niet perfect te zijn om vrede te vinden...

Er zijn vele redenen waarom mensen gaan mediteren. Want naast het zoeken van rust en spirituele verdieping, worstelen velen bij tijden met pijn, verlies en stress. Vipassana meditatie leert ons rustig te worden en naar binnen te kijken. De sleutel bevindt immers zich in jou; nu en nergens anders.

Vipassana sluit eenvoudig aan bij ons huidige leven. De methode biedt praktische oefeningen voor het verhelderen van de geest en verdiepen van inzicht. Zo ontvouwt zich een pad van stille wijsheid en innerlijke vrijheid in deze prestatiegerichte wereld. Zo groeit ook de compassie met jezelf en verbondenheid met alles wat leeft...
Meer over Vipassana meditatie


De SIM
De Stichting Inzichts Meditatie bevordert de beoefening van de Vipassana- of inzichtmeditatie. De SIM heeft een open karakter; deelname aan activiteiten zoals retraites, is vrij voor iedere geïnteresseerde.
Zie ook de SIM website

Download hieronder de nieuwste uitgave van de SIMsara


Andere Vipassana sites...
Stichting Inzichts Meditatie [SIM]
Sangha Metta Amsterdam
Dhammadipa
Vipassana Utrecht

Basiscursus Vipassana voorjaar 2018
Begin komend jaar (maart-april) wordt een nieuwe basiscursus georganiseerd. Op 8 woensdag avonden krijg je een grondige inleiding in de methode zodat je zelfstandig verder kunt oefenen.
Aanmelden & info: info@paulboersma.nl
Zie verder bij: Activiteiten

De innerlijke eenheid van de religies
Innerlijke eenheid van de religies, vertaald door Paul BoersmaIn deze tijd van globalisering dringt de vraag naar de verhoudingen tussen de religies zich op. Sommigen menen dat de onderlinge verschillen alle religies diskwalificeren. Weer andere spreken juist over een onderlinge eenheid...

Onlangs is Paul Boersma's vertaling van Frithjof Shuon's 'Die innerliche Einheit der Religionen' bij Synthese uitgegeven.
Meer informatie: info@paulboersma.nl
Bestellen bij: Uitgevrij Synthese

Paul's Dhammapada
Dhammapada-Dhammavreugd, door Paul Boersma
Na meer dan duizend uren werk, is Paul's vertaling van de Dhammapada uit. Lees verder op deze pagina.

Over Paul Boersma
Sinds 2002 geeft Paul Vipassana meditatie in Amersfoort. Zijn lessen kenmerken zich door milde openheid; mensen uit allerlei achtergronden zijn van harte welkom.
Op de maandagavond geeft hij praktische instructies en verdieping over actuele boeddhistische thema's.
Meer over Paul Boersma
Locatie Aloyiusschool Amersfoort
Op de maandagavond oefenen wij in de Aloysiusschool, Dupontplein 14, 3817 DV Amersfoort. Er is parkeergelengeheid.
Aloysiusschool Amersfoort
Kom gerust eens (opnieuw) kennismaken, want iedereen met enige stilte-meditatie ervaring is van harte welkom.
Meld je de 1e aub keer aan: info@paulboersma.nl
Tijd: van 19.45 tot ca 22.00u.
Kosten: Vrijwillige bijdrage
Alle data: Zie de agenda
Lees verder bij: Activiteiten
Google Maps: Klik hier

Meditatie-zondagen
Een meditatie-zondag geeft je de kans iets langer te mediteren en je beoefening te verdiepen. We beginnen rond 9:45 met thee en vanaf 10:00u. oefenen we in stilte. Tussendoor is er gelegenheid tot uitwisselen. De vegetarische lunch is inbegrepen. De zondagen worden begeleid door Paul Boersma.

Geef je aub van te voren op.
Datat 2018 nog niet bekend.

Locatie: Aloysiusschool Amersfoort
Kosten incl. lunch € 20,-
Meld je aan via: info@paulboersma.nl
Zie verder het activiteiten overzicht.Samen met thee...
Data: nog niet bekend
Naast de directe beoefening in de meditatie is er op initiatief van Paul af en toe een open gelegenheid om 'elkaar te ontmoeten en te inspireren' als extra steun op ons pad.
Geef je op bij: Jan Dekker (033 462 20 58)
Meer info in het activiteiten overzicht


Agenda Amersfoort 2017

December
ma 4 Meditatie avond
ma 11 Meditatie avond
ma 18 Meditatie avond
Januari 2018
ma 8 Meditatie avond
ma 15 Meditatie avond
ma 22 Meditatie avond
ma 29 Meditatie avond
Februari 2018
ma 5 Meditatie avond
ma 12 Meditatie avond
ma 19 Meditatie avond
ma 26 Meditatie avond
Maart 2018
ma 2 Meditatie avond
ma 9 Meditatie avond
ma 16 Meditatie avond
ma 23 Meditatie avond
ma 30 Meditatie avond

Activiteiten overzicht
Vipassana basiscursus
oktober 2018
8 woensdagavonden (1x voorjaar/ 1x najaar)

Deze basiscursus is een grondige inleiding in de Vipassana meditatietechniek waarin je de afzonderlijke bestanddelen van de meditatieve houding leert kennen. Ook de boeddhistische achtergrond van de meditatie komt ter sprake. Het accent ligt op de praktijk.
De cursus vormt een basis om zelfstandig verder te kunnen oefenen. Als je een avond niet kunt, is dat geen belemmering voor een succesvol verloop. Bij twee avonden missen, raden we deelname af.

Contact:   info@paulboersma.nl
Tel: 035-6857880
Data 2018 volgen nog
Tijd: Zaal open rond 19.30 u.
Thee of koffie (1 euro.)
Start: 20.00 u
Einde: 22:00u
Kosten: € 95,-
Locatie: volgt nog
Meditatiegroep op de maandagavond

Deze avond heeft een open karakter. Iedereen met enige meditatie-ervaring zoals een basiscursus of zen, is van harte welkom. Kom je voor het eerst, overleg dan aub even met Paul Boersma: info@paulboersma.nl

We beginnen rond 19.45u met thee, vanaf 20.00u start de oefening. De avonden duurt vervolgens ca 2u en bestaat uit concentratie oefeningen, plus loop- en zit mediatie. Achteraf is er een vragen- en reflectieronde. Meestal behandelt Paul aansluitend ook een thema uit de (Boeddhistische) achtergrond van de Vipassana.
Aloysiusschool Amersfoort

Locatie: Aloysiusschool Amersfoort
Dupontplein 14, 3817 DV
Google Maps:Klik hier
Contact:info@paulboersma.nl
Tel: 035-6857880
Kosten:Vrijwillige bijdrage
Meditatie zondagen

Een meditatiedag biedt een fijne mogelijkheid iets langer achter elkaar te oefenen. De dag is open voor iedereen met enige ervaring, dus ook als je net een basiscursus hebt afgerond.

De zaal is open om 9:30 (met thee) en om 10:00 begint de meditatie. Er is een ochtend en middagprogramma met afwissselend loop- en zitmeditatie, beide gevolgd door een nabespreking. Vooraf wordt een thema besproken.

In overleg is het ook mogelijk één dagdeel te volgen. Een lunch is inbegrepen. Daarna is er gelegenheid even de benen te strekken.

Aanmelden:   info@paulboersma.nl
Tel: 035-6857880
Data: 26 nov 2017
Tijd: 10:00 tot ca 17:30 (9.30u open)
Kosten: € 20,-(incl. Lunch)
Locatie: Aloysiusschool Amersfoort
Dupontplein 14
3817 DV Amersfoort

Samen aan de thee op zondagmiddag
Telkens als we op maandagavond mediteren is de stemming vooraf goed, maar de tijd om elkaar te leren kennen kort. Zo is het idee opgekomen voor een sangha-middag. (Sangha is Pali voor de gemeenschap van meditatoren.)

Het gaat om een ontspannen gelegenheid om elkaar iets beter te leren kennen. Ongetwijfeld zal er over meditatie en boeddhisme worden gesproken, maar het is niet verplicht en niet georganiseerd. Het is fijn als je iets meeneemt wat jou op dit moment inspireert.

Data: nnb
Tijd: 14:00 tot ca 17:30
Kosten: Geen
Locatie: OBS de Weesboom
Raadhoven 3, 3813LW Amersfoort
Contact Jan Dekker (033 462 20 58)

Wat is Vipassana?
Er zijn antwoorden mogelijk op verschillende niveaus. Op het uiterlijke vlak is het een meditatietechniek, die gebaseerd is op de vroegste leringen van het Boeddhisme, bewaard gebleven in het Theravada Boeddhisme van o.a. Sri Lanka, Birma en Thailand. Het is de kern van het Boeddhisme, waarvan de Zen een latere vormgeving is.
Er bestaan verschillende vormen van Vipassana, die onderling licht afwijken. Wij volgen de Mahasi Sayadaw methode, die ook gevolgd wordt in bijvoorbeeld de Insight Meditation Society [1] in de Verenigde Staten. De methode van S. N. Goenka is anders, o.a. door gebruik van diepere concentratie en achterwege laten van loopmeditaties

Mahasi Sayadaw was een Birmese monnik, die de nieuwe spiritualiteit in Birma inleidde, welke vervolgens in Thaise kloosters werd verspreid. Dat de meditatie in het klassieke Boeddhisme centraal staat betekent dat ze gezien wordt als een weg naar verlichting. In het westen legt men de lat meestal minder hoog en ligt de nadruk op de vele heilzame gevolgen die kunnen optreden ver voor een eventuele laatste bevrijding. Ik noem slechts enkele bevrijdingen:

 • grotere kalmte
 • meer begrip voor anderen
 • betere omgang met mensen
 • grotere spontaniteit
 • duidelijker stellen van eigen prioriteiten, enz.enz.
Op een meer innerlijk vlak (dat van de psychologie) is het een methode om jezelf zo onbevooroordeeld mogelijk te zien. De objectiviteit, die in de wetenschappen zo hoog geprezen wordt, krijgt hier een andere inhoud. Ze is niet, als in de wetenschap, een objectivering van de uiterlijke waarneming (door instrumenten) maar een objectivering van de innerlijke waarneming (door het wegvallen van vervormende brillen).

Uiteindelijk leidt de zelfkennis tot wijsheid (Pali: pañña), niet alleen in de zin van wijs gedrag maar vooral in de zin van bovennatuurlijk inzicht. In dat laatste geval zijn we aangekomen op het meest innerlijke vlak. Hier is er geen onderscheid meer tussen inzicht in zichzelf en inzicht in de wereld.

Een sleutelbegrip voor de Vipassana is het begrip innerlijke vrijheid. Het bewustzijn blijkt, mits van voldoende kwaliteit, in staat om niet alleen waar te nemen, maar ook om de innerlijke vrijheid te verhogen. Vipassana is een voortdurende aanscherping van de kwaliteit van het bewustzijn.

 1. www.dharma.org/ims
 2. www.tour.dhamma.org

Over Paul Boersma
Mijn aanraking met Vipassana
De kennismaking in 1981 met de Vipassana meditatie was voor mij een openbaring en deed mij vanuit een geheel andere basis leven. Er volgden regelmatig retraites met leraren uit oost en west: vooral bij de Eerwaarde Mettavihari [† 2007], een Thaise monnik woonachtig in Nederland, waar ik veel dank aan verschuldigd ben.
Andere leraren waren:
 • Eerwaarde U Rhewatta Dhamma een Birmese monnik in Birmingham [† 2004]
 • Eerwaarde U Janaka een Birmese monnik op tournee in Nederland
 • Christina Feldman & Christopher Titmuss (2 Engelsen die in Azië in de leer waren geweest)
Ik was behulpzaam bij het opbouwen van het Vipassana-centrum in Groningen [1] samen met Frits Koster [2] en vele anderen.

In 1995 ging ik meehelpen aan de organisatie en het onderricht in de Buddhavihara/Sangha Metta in Amsterdam, de oorspronkelijke plek van Eerwaarde Mettavihari, die overgenomen is door Jotika Hermsen (sinds medio 2002 heb ik er geen organisatorische taak meer). Enkele jaren geleden gaf ik voor het eerst een Vipassana cursus in begeleidingscentrum Klavervuur te Amersfoort en sinds september 2002 zijn er wekelijkse activiteiten in Amersfoort

  Zie voor meer informatie hierover:

 1. www.vipassana-groningen.nl
 2. www.fritskoster.nl
 3. www.sanghametta.nl te Amsterdam

 4. SIMsara de landelijke stichting inzichtsmeditatie

Terug / Pagina top