Paul Boersma   Vipassana Meditatie Amersfoort

Mededelingen
10 december 2018

De smaak van vrijheid...

Er zijn vele redenen om te mediteren. Naast diepere zingeving en kalmte, helpt het velen bij omgaan met pijn, verlies en stress in deze hectische wereld.
Vipassana-meditatie is voor iedereen toegankelijk, ongeacht je religieuze of maatschappelijke achtergrond. De methode biedt praktische instructies voor het tot rust brengen en ontwikkelen van de geest.
Door regelmatige beoefening ontvouwt zich een pad van innerlijke vrijheid in deze prestatiegerichte wereld. Zo groeit ook de compassie met jezelf en liefdevolle verbondenheid met alles wat leeft...
Meer over Vipassana meditatie

Andere Vipassana sites...
Meditatie-zondagen 2019
Er komt binnenkort een nieuwe planning

Leren Mediteren?
In 2019 komen er 2 basiscursussen >>

Contact
Wil je op de hoogte blijven van meditatie-activiteiten in Amersfoort? Er is nu een nieuw mailadres: Vipassana@PaulBoersma.nl
Bij afwezigheid van Paul wordt deze mail beantwoord door Annelies Weijschede en/of Job Burgers

Over Paul Boersma
Sinds 2002 geeft Paul Vipassana meditatie in Amersfoort. Zijn lessen kenmerken zich door milde openheid; mensen uit allerlei achtergronden zijn van harte welkom.
Meer over Paul Boersma
Elke maandag meditatie in de Aloysiusschool
Aloysiusschool Amersfoort
De maandagavond staat open voor de doorgaande groep meditatoren. Iedereen met enige ervaring zoals een basiscursus of zen is van harte welkom.
Kom gerust eens (opnieuw) kennismaken. De avond start om 19.45 met thee en duurt tot ca 22.00uuur.
Klik hier voor alle data 2018 >>>

De SIM | Retraite-agenda
De Stichting Inzichts Meditatie bevordert de beoefening van de Vipassana meditatie binnen Nederlands taalgebied. De SIM heeft een open karakter; deelname aan activiteiten zoals retraites, is vrij voor iedere geïnteresseerde.

Voor een overzicht van alle vipassana retraites en de vele centra in Nederland zie de: SIM Agenda

Download hieronder de nieuwste uitgave van de SIMsara site


Agenda Amersfoort 2018

December
ma 3 Meditatie avond
ma 10 Meditatie avond
ma 17 Meditatie avond

Januari 2019
ma 7 Meditatie avond
ma 14 Meditatie avond
ma 21 Meditatie avond
ma 28 Meditatie avond
Februari 2019
ma 4 Meditatie avond
ma 11 Meditatie avond
ma 18 Meditatie avond
ma 25 Meditatie avond
Maart 2019
ma 4 Meditatie avond
woe 6 Basiscursus 1/8
ma 11 Meditatie avond
woe 13 Basiscursus 2/8
ma 18 Meditatie avond
woe 20 Basiscursus 3/8
ma 25 Meditatie avond
woe 27 Basiscursus 4/8
April 2019
ma 1 Meditatie avond
woe 3 Basiscursus 5/8
ma 8 Meditatie avond
woe 10 Basiscursus 6/8
ma 15 Meditatie avond
woe 17 Basiscursus 7/8
ma 22 X
woe 24 Basiscursus 8/8
ma 29 Meditatie avond
Mei
ma 6 Meditatie avond
ma 13 Meditatie avond
ma 20 Meditatie avond
ma 27 Meditatie avond
Juni
ma 3 Meditatie avond
ma 10 X
ma 17 Meditatie avond
ma 24 Meditatie avond
Juli-Aug
Vakantieperiode
September
ma 2 Meditatie avond
ma 9 Meditatie avond
ma 16 Meditatie avond
ma 23 Meditatie avond
ma 30 Meditatie avond

Meditatie in Amersfoort
Basiscursus vipassana 2019

In voor- en najaar 2019 komen er introductiecursussen vipassana. De eerste serie is op 8 woensdagavonden in maart en april. Je kunt je nu al opgeven.

De basiscurus is geschikt voor mensen zonder enige meditatie-ervaring, maar ook als 'opfriscursus', of voor mensen uit een andere traditie als de vipassana.

Deze basiscursus is een grondige inleiding in de vipassana meditatietechniek waarin je de afzonderlijke bestanddelen van de meditatieve houding leert kennen. Ook de boeddhistische achtergrond van de meditatie komt ter sprake. Het accent ligt op de praktijk.
De cursus vormt een basis om zelfstandig verder te kunnen oefenen. Als je één avond niet kunt, is dat geen belemmering voor een succesvol verloop. Bij twee avonden missen, raden we deelname af.

Deze basiscursus wordt gegeven door Job Burgers, met enkele gastlessen van Paul. Job volgde dezelfde basiscursus in 2003 en begeleid deze sinds 2015.

Contact:vipassana@paulboersma.nl
Tel: 035 - 685 7880
Data Woensdagavond
Kosten € 125,-
Mochten de kosten een belemmering zijn om de cursus te volgen, neem dan contact met ons op.

Tijd: Zaal open rond 19.30 u.
Thee staat klaar.
Start: 20.00 u
Einde: 22:00u
Locatie: nadere info volgt nog
Doorgaande meditatiegroep op de maandagavond in de Aloysiusschool Amersfoort
Deze avond heeft een open karakter. Iedereen met enige meditatie-ervaring zoals een basiscursus of zen, is van harte welkom. Kom je voor het eerst, overleg dan aub even met Paul Boersma.

We beginnen rond 19.45u met thee, vanaf 20.00u start de oefening. De avonden duurt vervolgens ca 2u en bestaat uit concentratie oefeningen, plus loop- en zit mediatie. Achteraf is er een vragen- en reflectieronde. Meestal behandelt Paul aansluitend ook een thema uit de (Boeddhistische) achtergrond van de Vipassana.
Aloysiusschool Amersfoort
Contactvipassana@paulboersma.nl
Tijd:19.45 tot ca 22.00u.
Locatie:Aloysiusschool, Dupontplein 14 Amersfoort
Er is parkeergelegeheid
Kosten:Vrijwillige bijdrage
Google Maps: Klik hier

Samen aan de thee op zondagmiddag
Telkens als we op maandagavond mediteren is de stemming vooraf goed, maar de tijd om elkaar te leren kennen kort. Zo is het idee opgekomen voor een sangha-middag. (Sangha is Pali voor de gemeenschap van meditatoren.)

Het gaat om een ontspannen gelegenheid om elkaar iets beter te leren kennen. Ongetwijfeld zal er over meditatie en boeddhisme worden gesproken, maar het is niet verplicht en niet georganiseerd. Het is fijn als je iets meeneemt wat jou op dit moment inspireert.

Data: nnb
Tijd: 14:00 tot ca 17:30
Kosten: Geen
Locatie: Wordt nog gezocht
Contact Jan Dekker | jdekker29@gmail.com
T: 033 462 20 58
Meditatie-zondagen rondom vijf thema's
In 2018 begeleidt Paul 5 meditatie-zondagen rond de zogenaamde vijf factoren. Deze 5 factoren zoals vertrouwen, inzet en oplettendheid, zijn de centrale kwaliteiten op ons pad naar bevrijding.

Op zondag 11 november is er een hele dag gewijd aan de kracht inzicht, de laatste van de 5 factoren waardoor de meditatie zich verdiept. De dag bestaat uit een aantal dhammatalks, afgewisseld met loop- en zitmeditatie. Er is ruimte voor uitwisseling, vragen en praktische instructie. Het middagmaal is in stilte.

De vijf factoren zijn:

 • Vertrouwen, veel belangrijker dan je denkt!
 • Inzet, hoe kun je je best doen voor meditatie?
 • Oplettendheid, de spil en de kern van de meditatie
 • Concentratie, hoeveel hebben we nodig voor de vipassana?
 • Inzicht of Wijsheid, de lichtpunten op ons pad
Contact:vipassana@paulboersma.nl
Tel: 035 - 685 7880
Data 11 nov: Wijsheid en inzicht
Kosten € 25,- per keer pp
Tijd: Zaal open rond 9.30 u.
Start: 10.00 u
Einde: ca 17:30u
Lunch Thee staat klaar en de lunch is inbegrepen
Locatie: de Aandachtsmederij, Paulus Borstraat 37 Amersfoort
www.aandachtsmederij.nl
Vervoer Het NS-station ligt op enkele minuten lopen.
Let op: parkeerverbod op de Paulus Borstraat
Vrij parkeren is mogelijk op loopafstand / let op locale borden.

Wat is Vipassana?
Er zijn antwoorden mogelijk op verschillende niveaus. Op het uiterlijke vlak is het een meditatietechniek, die gebaseerd is op de vroegste leringen van het Boeddhisme, bewaard gebleven in het Theravada Boeddhisme van o.a. Sri Lanka, Birma en Thailand. Het is de kern van het Boeddhisme, waarvan de Zen een latere vormgeving is.
Er bestaan verschillende vormen van Vipassana, die onderling licht afwijken. Wij volgen de Mahasi Sayadaw methode, die ook gevolgd wordt in bijvoorbeeld de Insight Meditation Society [1] in de Verenigde Staten. De methode van S. N. Goenka is anders, o.a. door gebruik van diepere concentratie en achterwege laten van loopmeditaties

Mahasi Sayadaw was een Birmese monnik, die de nieuwe spiritualiteit in Birma inleidde, welke vervolgens in Thaise kloosters werd verspreid. Dat de meditatie in het klassieke Boeddhisme centraal staat betekent dat ze gezien wordt als een weg naar verlichting. In het westen legt men de lat meestal minder hoog en ligt de nadruk op de vele heilzame gevolgen die kunnen optreden ver voor een eventuele laatste bevrijding. Ik noem slechts enkele bevrijdingen:

 • grotere kalmte
 • meer begrip voor anderen
 • betere omgang met mensen
 • grotere spontaniteit
 • duidelijker stellen van eigen prioriteiten, enz.enz.
Op een meer innerlijk vlak (dat van de psychologie) is het een methode om jezelf zo onbevooroordeeld mogelijk te zien. De objectiviteit, die in de wetenschappen zo hoog geprezen wordt, krijgt hier een andere inhoud. Ze is niet, als in de wetenschap, een objectivering van de uiterlijke waarneming (door instrumenten) maar een objectivering van de innerlijke waarneming (door het wegvallen van vervormende brillen).

Uiteindelijk leidt de zelfkennis tot wijsheid (Pali: pañña), niet alleen in de zin van wijs gedrag maar vooral in de zin van bovennatuurlijk inzicht. In dat laatste geval zijn we aangekomen op het meest innerlijke vlak. Hier is er geen onderscheid meer tussen inzicht in zichzelf en inzicht in de wereld.

Een sleutelbegrip voor de Vipassana is het begrip innerlijke vrijheid. Het bewustzijn blijkt, mits van voldoende kwaliteit, in staat om niet alleen waar te nemen, maar ook om de innerlijke vrijheid te verhogen. Vipassana is een voortdurende aanscherping van de kwaliteit van het bewustzijn.

Over Paul Boersma
Mijn aanraking met Vipassana
De kennismaking in 1981 met de Vipassana meditatie was voor mij een openbaring en deed mij vanuit een geheel andere basis leven. Er volgden regelmatig retraites met leraren uit oost en west: vooral bij de Thaise in Nederland woonachtige monnik Mettavihari (overleden 2007). Later is gebleken dat hij de monnikstitel niet verdiende, maar ik ben hem veel dank verschuldigd.’
Andere leraren waren:
 • Eerwaarde U Rhewatta Dhamma een Birmese monnik in Birmingham [† 2004]
 • Eerwaarde U Janaka een Birmese monnik op tournee in Nederland
 • Christina Feldman & Christopher Titmuss (2 Engelsen die in Azië in de leer waren geweest)
Ik was behulpzaam bij het opbouwen van het Vipassana-centrum in Groningen [1] samen met Frits Koster [2] en vele anderen. Van 1995 tot 2002 heb ik een rol gehad in de organisatie en het onderricht bij Buddhavihara/Sangha Metta in Amsterdam, de oorspronkelijke plek van Mettavihari. Aansluitend ben ik begonnen met Vipassana-cursussen Amersfoort en zijn daar nu wekelijkse activiteiten.
Verder ben ik gastdocent bij de Dhammaverdiepingscursus van de SIM en leraar op de Yoga en Vedanta docentenopleiding in Doorn.

Rondom thema's uit de innerlijke eenheid der religies, Soefisme en Boeddhisme zijn de afgelopen jaren meerdere vertalingen van mijn hand verschenen bij uitgeverij Synthese. Zie verder:
 1. www.vipassana-groningen.nl

 2. www.fritskoster.nl
 3. www.sanghametta.nl te Amsterdam
 4. SIMsara de landelijke stichting inzichtsmeditatie
Vertalingen van Paul Boersma
Gnosis
Gnosis, geloof en logica
Wanneer een soefi-meester en religie-expert zijn blik richt op filosofie, theologie en psychologie vanuit een consequent spiritueel gezichtspunt in de trant van Plato en Meister Eckhart, komen deze disciplines in een geheel nieuw licht te staan; de feilen van de verschillende denkwijzen worden zichtbaar, op een geheel andere manier dan het geval is bij partijdige, kortzichtige of belanghebbende kritiek.
Doordat Frithjof Schuon als metafysicus geïnteresseerd is in de volledige werkelijkheid, geeft hij alles zijn rechtmatige plaats, ook de mensen en theorieën die een te grote plaats opeisen. De hoogste plaats komt toe aan God, Nirwana, Advaita of welke andere namen men ook mag geven aan het Absolute.  De hoogste waarheid stijgt boven alle woorden en theologie uit, maar de logica blijft in de spiritualiteit van waarde.
Aan de orde komen o.a. : de verhouding tussen geloof en gnosis, de rol die de logica op beide gebieden speelt, niveaus van geloof,  vereiste eigenschappen voor de gnosis, de waarde van godsbewijzen,  logica en mysterie, ontmaskering van diverse relativistische zienswijzen,  essentie en waarde van de moraal, een metafysische kijk op de schoonheid.
Meer info: info@paulboersma.nl
Te bestellen: Uitgeverij Synthese

De innerlijke eenheid van de religies
Innerlijke eenheid van de religies, vertaald door Paul Boersma
In deze tijd van globalisering dringt de vraag naar de verhoudingen tussen de religies zich op. Sommigen menen dat de onderlinge verschillen alle religies diskwalificeren. Weer andere spreken juist over een onderlinge eenheid...
Recent is Paul Boersma's vertaling van Frithjof Shuon's 'Die innerliche Einheit der Religionen' bij Synthese uitgegeven.
Zie ook: Innerlijke eenheid der religies
Meer info: info@paulboersma.nl
Bestellen bij: Uitgevrij Synthese

Sacrale Kunst Wereldwijd

Een ander door Paul vertaald werk heeft ook meerdere religies tot onderwerp. Het is geschreven door Titus Burckhardt en de titel luidt: Sacrale kunst wereldwijd. Dit boek bespreekt de achtergronden van de sacrale kunst van vijf wereldgodsdiensten: de kosmologie, de metafysica en het spirituele leerproces van de kunstenaar. Hierdoor kan zowel de eenheid der religies als hun verscheidenheid begrepen worden.
Lees verder.
Te bestellen bij Uitgeverij Synthese
Paul's Dhammapada
Dhammapada-Dhammavreugd, door Paul Boersma
Na meer dan duizend uren werk, is Paul's vertaling van de Dhammapada uit.
Lees verder.
Te bestellen bij Uitgeverij Synthese

Soefisme, hart van de Islam
Soefisme, hart van de Islam
Paul's meest recente vertaling is een inleiding tot de esoterische leringen van het soefisme, een mystieke stroming binnen de islam.
Het behandelt naast de wereld- en mensbeschouwing van het soefisme, tevens het godsbeeld, de deugdenleer, de spirituele ontwikkelingsweg en, als hoogtepunt, de vereniging van God en mens in de contemplatie zoals die wordt beschreven door de grote meester Ibn Arabi.
Meer info: info@paulboersma.nl
Te bestellen: Uitgeverij Synthese

Terug / Pagina top